Bijbelboek Orgel

Rijken en armen ontmoeten elkander; hun aller Maker is de HERE.

Spreuken 22:2

Nieuws

Terug naar overzicht

De Wegwijzer over de betekenis van kerk-zijn


Datum: 09 juni 2020

Zondag 14 juni leidt drs. C. Brouwer uit Maarssen de dienst om 10 uur met enkele gemeenteleden en gasten in de Christelijke Gereformeerde Kerk. Op de website cgkmijdrecht.nl/onlinediensten treft u een link van luisterkerk.nl waarmee u de diensten online kunt volgen. 

Pinksteren is het feest waarop Gods Geest als vuur deze wereld binnenkomt. Het is een vuur van het Goede Nieuws van Jezus dat zich verspreidt in deze wereld. Zondag lezen we een geschiedenis waarin we zien dat een vonk van dit vuur neerdaalt op een bijzondere plaats. Het is het rijtuig van de kamerheer uit Ethiopië. Het is bij uitstek een geschiedenis die laat zien dat met het werk van Christus alle muren zijn neergehaald. Niet alleen is door Jezus de weg naar God de Vader weer vrij. Maar in Christus is ook elk onderscheid wat wij als mensen kunnen maken, weggevallen. Waar wij mensen indelen in hokjes en vakjes voegt de Here ze in in het lichaam waarvan Zijn Zoon Jezus het hoofd is. Dit is een waardevolle les ook voor ons als kerk in 2020. De preek draagt het voor u misschien wat vreemde thema #BlackLivesMatter. Het verwijst naar afgelopen weken waarin pijnlijk duidelijk werd dat we er nog steeds niet in slagen om elkaar als gelijke te zien. En ja, dat denken gaat ook de kerk en vroeger de tempel niet voorbij. De Geest wil ons denken vernieuwen. Want Hij laat zien – er zijn geen grenzen meer, geen hokjes, geen vakjes.

's Avonds leidt drs. R.G. den Hertog uit Amsterdam (de Amstelgemeente) de dienst om 18:30 uur, die over Handelingen 11:19-24 gaat. Het evangelie gaat de landsgrenzen van Israël en de etnische grenzen van het Joodse volk over. Voor het eerst ontstaat er een nieuwe gemeenschap van Joden en christenen. Toch was er een vervolging voor nodig om dit te laten gebeuren? Soms moet God zijn volk een handje helpen om trouw te zijn aan de opdracht die Hij hen gaf. De vervolging drong de gemeente om de wereld in te gaan en trouw te zijn aan hun roeping. Zou dat vandaag ook kunnen zijn? Zou het kunnen dat Corona de kerk dwingt opnieuw na te denken over wat kerk-zijn betekent? 

Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/onlinediensten Bekijk wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel