Orgel Bijbelboek

Maar Gode zij dank, die ons de overwinning geeft door onze Here Jezus Christus.

1 Korintiers 15:57

De oplossing

Christenen geloven dat mensen zichzelf niet kunnen redden uit dit warnet van gebroken relaties. Wij zijn machteloos. Dat is niet leuk om te horen, maar de oplossing begint met dat te accepteren. God zelf moet ons redden. En dat is gebeurd. Jezus Christus is uit de hemel afgedaald naar de aarde om ons te redden.

Hij heeft aan de ene kant laten zien wat het is om te leven in volmaakte harmonie met God ("Ik en de Vader zijn één", zei hij eens), met zichzelf, met anderen en met de natuur. Maar aan de andere kant heeft hij het ook voor ons mogelijk gemaakt om opnieuw in harmonie te komen met God. Dat deed hij door te sterven aan een kruis en op te staan uit de dood. Christenen geloven namelijk dat hij dat deed in onze plaats.

Voor ons, technische westerse mensen, is het niet gemakkelijk om te snappen hoe dit nu de oplossing kan zijn voor onze problemen, maar talloze christenen in alle tijden en plaatsen hebben ervaren dat dit de enige weg is om met God in harmonie te komen. De oplossing begint met te accepteren dat je jezelf in de nesten hebt gewerkt en dat je jezelf niet kunt redden uit de problemen die hier zijn genoemd. Het enige obstakel om dat niet te accepteren, is onze trots. Christenen geloven dat God iedereen aanneemt die oprecht naar Hem vraagt. Als we Hem vragen om ons onze opstand te vergeven en ons te redden en ons voornemen om voortaan Hem als hoogste doel in ons leven te hebben, dan mogen we erop vertrouwen dat we gered zijn. Dat wil zeggen dat onze relatie met God hersteld is: Hij heeft ons onze opstand vergeven en wil opnieuw met ons beginnen. Daarmee kom je ook in een nieuwe relatie te staan tot jezelf, tot anderen en tot de natuur. Niet dat dan meteen alles weer in orde is, maar er kan een proces van groei beginnen: God vormt ons en maakt ons weer zoals we bedoeld zijn. Dat proces duurt ons hele leven.